Presentació

VI CONGRÉS NACIONAL
D'ENGINYERIA MUNICIPAL

Presentació
del CIM 2022

La nostra societat es troba immersa dins d’un canvi global. Aquest es caracteritza pel seu disruptivitat i velocitat de transformació. Nosaltres, els tècnics municipals, tenim el repte d’estar preparats per a aconseguir aquests canvis que són necessaris fer a les nostres ciutats.

Antecedents
del CIM 2022

AEl Col·legi de l’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques i de l’Enginyeria Civil de Catalunya, amb el suport de totes les organitzacions i institucions municipalistes, Diputació, Ajuntament, i altres entitats, ve organitzant el Congrés Nacional d’Enginyeria Municipal, que se celebra a Barcelona.
Amb aquestes edicions ja realitzades, el Congrés CIM s’ha consolidat com el congrés de l´Enginyeria municipal a nivell nacional.

Àmbit Professional
del Congrés

Com les anteriors edicions estarà dirigit als professionals de l’enginyeria que desenvolupen la seva activitat en l’àmbit local, als gestors municipals, a les empreses que treballen en la prestació de serveis municipals, als representants polítics de les administracions locals i a tots aquells interessats en la millora de l’eficiència en la gestió municipal a través de l’enginyeria. Els principals eixos del congrés seran:

  • Imaginar noves formes de dissenyar la ciutat. La pandèmia i els períodes de confinament han sacsejat el concepte de ciutat que teníem fins ara. Ens cal repensar-la de nou.
  • Pensar com millorar i fer la vida fàcil als ciutadans. La ciutat és el lloc on hi ha la interacció social, on és més fàcil que passin coses, i és l’espai social per excel·lència.

Objectius
del Congrés

Imaginar noves formes de dissenyar la ciutat.

La pandèmia i els períodes de confinament han sacsejat el concepte de ciutat que teníem fins ara. Ens cal repensar-la de nou. Estudiar com ha de ser la nova mobilitat és un dels eixos que cal abordar. Però, creiem que no ens podem oblidar de l’espai públic, quins usos i prioritats donem a cada metre quadrat. Ens cal imaginar la ciutat com a un escenari resilient de futurs impactes amb una visió a mitjà i llarg termini. En matèria urbana, no existeix una recepte única que es pugui copiar, cada ciutat és diferent. Debatre, aportar coneixement i parlar de conceptes com la ciutat mixta i equilibrada (aquella que ara és famosa pel concepte dels 15 minuts), ens ha de servir per desenvolupar un criteri pròpi. Aquesta, s’ha desenvolupat amb èxit a algunes ciutats, però la seva aplicació és viable en totes? Per tant, ens cal imaginar noves formes dissenyar la ciutat sota les premises que cal fe front al canvi constant i a la capacitat de la transformació permanent.

Pensar com millorar i fer la vida fàcil als ciutadans.

La ciutat és el lloc on hi ha la interacció social, on és més fàcil que passin coses, i és l’espai social per excel•lència. Fent història podem veure que episodis com l’epidèmia de còlera del 1854 a Londres van impulsar millores essencials en la qualitat de l’aigua, la recollida d’escombraries i el clavegueram. L’aparició de la COVID-19 ha potenciat certes innovacions que en el futur podrien formar part habitual de la gestió urbana. Avui hem après el valor de la distància social en la contenció d’epidèmies, hem desenvolupat tecnologia capaç de monitoritzar els moviments i fluxos de persones i vehicles. La recopilació de dades de sensors i dispositius per vigilar no només el clima, la qualitat de l’aire o el consum d’energia, sinó també per seguir en temps real la dinàmica del trànsit i els vianants, l’ocupació d’aparcaments o la posició dels autobusos ens ajuden a millorar i fer la vida als ciutadans.

Descarregar document presentació

Aquí pots descarregar el document de presentació complet.